Короп - озерно-річкова прісноводна риба, яка не уникає і солонуватих вод. Живе в спокійних затоках, переважно мілководних і добре прогріваних сонцем з мулистим дном. На зиму залягає у глибокі ями, припиняє годуватись та уповільнює дихання. З настанням весняної повені виходить на заплави. При температурі води +18-20°С починає нереститися. Росте швидко. У літньому віці довжина може досягти 18-19, а п'ятирічному -50 див.
Тулуб у коропа товстий, середньої висоти, подовжений. У спинному та анальному плавцях є тверді, загострені кістяні промені. Спина – чорнувато-зелена, боки та черево – жовтуваті або золотаві. Будова тіла та забарвлення свідчать про те, що короп – придонна риба. Але він може підніматися і поверхню води. Тримаються коропи зграями, але великі риби живуть поодинці.
Добре клює влітку. Перед різкою зміною погоди клювання слабшає або зовсім припиняється. Похмурі дні з невеликим дощем перешкоджають лову, особливо вранці.
Короп – жива та сильна риба. Тому багато рибалок для його лову застосовують суцільне вудилище з бамбука довжиною від 3 до 5 м. Треба мати міцну волосінь з перетином 0,4 мм і міцні ковані гачки. Можна використовувати і донну вудку. Наживка – черв'яки, але треба мати на увазі, що короп любить парений горох та кукурудзу.
Риба дуже примхлива. Іноді його важко спокусити навіть такою смачною наживкою, як манна каша з макухою. А ось картопля коропа завжди до смаку. Як його приготувати? Слід брати жовтувату картоплю на колір, нерозваристих сортів, її варять обов'язково зі шкіркою, яку потім знімають. Краще картопля трохи недоварити.