Рибалки зі стажем чудово знають, що спекотне літо – не найкращий час для риболовлі, особливо у липні. Адже недарма кажуть: «Пекучий липень – на рибалку плюй». У цей період вода в річках, ставках та озерах інтенсивно прогрівається, починають посилено розростатися водорості, у деяких місцях вода цвіте, що зменшує в ній кількість кисню. Адже давно відомо, що вища температура води у водоймі, тим менше в ній розчиненого кисню. Звичайно, на все це риба реагує своєю поведінкою. Вона опускається на глибину, де вода прохолодніша чи знаходиться поблизу холодних потоків, що ускладнює рибалкам пошук риби. Тому рибалка з пологого берега на вудку дуже часто стає безуспішною, а ось з крутого берега можна успішно рибалити, оскільки через велику глибину вода тут не прогрівається, водночас у прибережній зоні достатньо їжі для риби. Багато рибалок у період рибалять з човна, запливаючи на середину річки, де й перебуває переважна більшість риби. Хорошою альтернативою човну є далекобійний спінінг.
У спекотні літні місяці змінюється звичний графік годівлі риб, який зсувається ближче до ночі та світанку, тобто коли вода трохи остигає. Саме в цей час доби риба піднімається з глибин, щоб погодуватися, чому на рибалку потрібно приходити рано-вранці або пізно ввечері.
У літній період їжі у водоймах у надлишку, риба не голодна і на звичайні підгодовування, приманки, насадки, наживки реагує дуже мляво, а то й зовсім не реагує. Щоб вибаглива риба в літню спеку зацікавилася наживками або насадками, що знаходяться на гачку, необхідно підгодовувати її, викликаючи апетит. Але підгодовувати потрібно не стандартними сумішами, а проводити різноманітні експерименти зі складами. Враховуючи, що риба в цей період практично не голодна, то підгодовування має бути невеликим за обсягом, щоб викликати апетит, а не нагодувати. Насаджують на гачок зазвичай те, чим проводиться підгодовування.
Експерименти також стосуються приманок, насадок, снастей тощо. Тільки експериментальним шляхом у кожному водоймищі і в кожний конкретний час можна визначити відданість риби.