Влітку дістати живця не проблема, а ось зберегти – проблема чимала, оскільки він дуже чутливий до підвищеної температури та нестачі кисню. У вирішенні цього завдання є два напрями: збереження живця кілька днів живим у домашніх умовах; збереження живого та активного живця під час риболовлі. Але рибалки навчилися вирішувати й проблеми.

Будинки живця необхідно зберігати у будь-якій ємності – від 3-літрової банки до відра чи тазика, залежно від кількості малька. Банку підійде лише для 2-3 мальків. А якщо потрібна більша кількість, тоді буде потрібно багатолітрова ємність. Розрахунок тут простий: вага мальків має бути в 40-50 разів менше за кількість води, тобто. в 10-літровому тазі можна містити не більше 10 мальків.

Де зберігати ці ємності з огляду на те, що для виживання мальків спекотним літом дуже важливо підтримувати температуру не вище 7-8 градусів тепла. Для скляної банки проблем немає. Її можна поставити у холодильник. А ось з більшим тазиком складніше. Але і це можна вирішити. Знову ж таки на допомогу прийде холодильник. Необхідно в якійсь мисці заморозити кригу, а потім, помістивши її в целофановий пакет, опустити в тазик з водою, відгородивши риб будь-якою перегородкою. Бажано в тазик покласти термометр.

zhivec

Важливим фактором для збереження мальків у літню спеку є насичення води киснем. Тут два шляхи: або пристосувати акваріумний розпилювач, або міняти через день воду, попередньо відстоявши її. Та й не забувати мальків годувати.

Друге завдання – збереження малька під час риболовлі, коли температура навколишнього середовища сягає 30-35 градусів. Багато хто зберігає живця в металевому садку, опускаючи його у водойму. Але далеко від берега його не закинеш, а біля берега вода дуже тепла і малеча швидко загине або стане непривабливою для хижих видів риб. Тут варіантів розв'язання цього завдання кілька. Можна використовувати лід з холодильника, але за високої температури навколишнього повітря він розтане раніше, ніж рибалка дістанеться місце рибалки. Хорошим варіантом є застосування сухого харчового льоду, який зазвичай використовують у відкритих вітринах супермаркетів. Враховуючи, що температура цього льоду дуже низька, контакт малька з ним допускати не можна. Для цього використовуються дві ємності - більша і менша. У більшу кладеться кілька шматочків сухого льоду, а потім у неї міститься менша ємність з водою і мальками. Для контролю опускається термометр. При цьому способі активний живець вам гарантований протягом усієї риболовлі.