Спекотна погода впливає як на поведінка риби, що у водоймі, вимагаючи специфічного підходу до риболовлі, а й негативно б'є по збереженні вже спійманого улову, призводячи до непридатності риби для вживання чи надаючи їй товарний вид.

Як правило, спійману рибу рибалки під час риболовлі зберігають у тій же водоймі, в якій проводиться риболовля, використовуючи для цього металеві або капронові садочки. Однак ці засоби хороші для збереження улову в холодній воді водойми. А от якщо вода сильно прогрівається, то щоб зберегти спійману рибу в нормальному товарному вигляді і не дати їй зіпсується, враховуючи, що вона не позбавлена нутрощів, рибалки вдаються до різних способів - від сумок-холодильників до туристичних холодильників.

Однак, це не зовсім зручно, зважаючи на невеликий об'єм цих пристроїв, щоб помістити туди іноді досить важкі улови. До того ж, ці холодильники дороге задоволення. Тому досвідчені рибалки використовують для охолодження улову гіпосульфіт натрію (тіосульфат натрію), добре знайомий фотографам зі стажем, які використовували його як фіксаж для закріплення зображення. Вони ж і запропонували цей метод, добре пам'ятаючи як підігріта вода для розчинення фіксажу, відразу ставала холодною і закріплювач потрібно було знову підігрівати.

sintez tiosulfat

Існують два методи використання гіпосульфіту. Перший полягає в тому, що в ємність, найкраще пластикове відро, наливається три літри води, потім висипається 700-800 г гіпосульфіту і помішується для розчинення. Вода швидко охолоджується. Потім у неї в поліетиленовому пакеті упускається улов, таким чином, щоб він повністю поринув у розчин гіпосульфіту. Якщо улов великий, потрібно додати воду і гипосульфит у тих самих пропорціях. Зрозуміло, що герметично закривати пакет із рибою не слід.

Другий спосіб також заснований на застосуванні гіпосульфіту, але його розчиняють в целофановому пакеті в аналогічних пропорціях, який потім опускають у попередньо заповнене відро з водою і рибою. Принцип дії такий самий – холодний розчин гіпосульфіту в пакеті охолодить воду у відрі з рибою і кілька годин підтримуватиме прохолодну температуру.

Для більш сильного охолодження води концентрацію гіпосульфіту збільшують.