Подуст – цікава та сильна риба. Живе на дні. Має загострену нижню щелепу, покриту рогівкою. Спина темна, боки світлі. Хвостовий і спинний плавці сірі або темні, інші – червоні. Тіло подовжене, що нагадує формою брусок. Снасть для лову цієї риби потрібно мати міцну, тому що видобуток може поламати гачок або порвати повідець.

Риба зграйна. Любить бистрину із твердим дном. До берега майже не підходить. Місце лову бажано вибирати у коси чи перекату. Краще бере з ранку до полудня та вночі.

Якщо ви почуєте у розмові рибалок, що хтось упіймав чорнобрюшку, – мова йде про подуст, адже іноді його називають саме так. Назва цілком виправдана. Внутрішній бік черевця в нього покрита темною, майже чорною плівкою. Основна назва - подуст, можливо, походить від характерного розташування рота знизу на голові, під підборіддям. Це визначає і спосіб його харчування та життя. Тому ловлять цю рибу з дна, маючи спеціально пристосовані для цього снасті.

Для наживки найчастіше використовують дрібних земляних чи червоних хробаків. На глибоких місцях з піщаним або дещо замуленим дном подуст добре бере на опариша, кульки з хліба, тверді шматочки пшоняної або манної каші.

Підсікати видобуток рекомендується не лише тоді, коли поплавець зупиниться, а коли він помітно уповільнює рух.

Для приманки краще використовувати рубані хробаки, парені висівки, крихти, навіть круту гречану кашу. Не треба кидати приманку у глиняних кульках. Риба зупиняється у них і менше звертає увагу на гачок із наживкою.

Найпоширеніша снасть для лову подуста - вудка поплавця. Вудлище вибирайте легке, гнучке, міцне. Ліску беріть не товсту, повідець перетином 0,2 мм. На ньому чіпляють дробинку або свинцеву трубочку та невеликий гострий гачок. Ловлять у проводку.

На особливо глибоких місцях і річках з повільною течією цікаво ловити подуста на донну вудку з підсіканням по кивку вудилища або за сигналом клювання, що передається ліскою.

Подуст не ходить сам. Спіймавши одного, зачекайте, поки підійде зграйка. М'ясо у цієї риби кістляве і до смаку поступається багатьом рибам. Однак лов підуста дуже цікавий. Зловлений видобуток швидко псується, тому його треба негайно звільнити від нутрощів, добре промити і підсолити. Подуст смачний у в'яленому вигляді.