Як часто ви відпочиваєте на природі? Впевнені, що подібні «вилазки» у більшості сімей є достатньою рідкістю. Урізноманітнити сімейне проведення часу можна вечерею на природі. Хтось як основна страва зупиняється на шашлику, хтось на запечених овочах, а ми пропонуємо вибрати юшку з коропа на багатті.
Звичайно, буде набагато цікавіше, якщо ви приготуєте її з щойно виловленої рибки прямо на березі річки. Якщо цієї можливості немає, підійде будь-яка свіжа риба, яку можна купити на ринку. Ну що, казанок готовий? Тоді ми приступаємо!
Вихід: 15 порцій.
Час на приготування: 35 хвилин.
Калорійність: 55 ккал у 100 г страви.
Інгредієнти для юшки з Карпа
- короп (або інша риба) вагою 1200-1500 г
- 5 цибулин
- 10 середніх картоплин
- сіль за смаком
- 10-12 шт лаврового листа
- 15-20 горошин чорного перцю
- пучок зелені
Приготування юшки
Підготовка риби
Для юшки можна вибирати абсолютно будь-яку рибу, чи то річкова чи морська. Найкраще для юшки підходить короп. Крім того, ви можете вибрати карася, окуня чи щуку. Рибу очищаємо від луски, найзручніше це зробити, зіскребаючи її ножем проти зростання. Потім звільняємо черево від нутрощів і позбавляємося чорної плівки. Велику рибу ділимо на стейки, кожен із яких розрізаємо ще на половинки.
Розпалювання багаття
Розводимо багаття і нагріваємо воду в посудині. Ви можете використовувати казанок або великий чавунний посуд. Доводимо воду до кипіння.
Підготовка овочів
Поки вода закипає, наріжемо картоплю. Бульби чистимо і нарізаємо великими шматками. Цибулю можна подрібнити як крупно, так і дрібно, залежно від ваших уподобань.
Варіння овочів
Як тільки вода закипить, поміщаємо в неї картопля і цибуля, накриваємо кришкою і чекаємо на повторне закипання. На цьому етапі ви можете додати будь-яку крупу за вашим бажанням. Додаємо сіль за смаком.
Додавання риби
Після повторного закипання води слідкуємо за станом картоплі. Як тільки він стане майже готовим, кладемо рибу у бульйон. Короп, як і будь-яка інша риба, готується дуже швидко. Оптимальний час становить 5-7 хвилин, залежно від розміру шматків. Голова коропа допоможе зорієнтуватися у готовності риби: коли очі побіліють, риба готова.
Завершальний етап
За 1-2 хвилини до очікуваної готовності коропа додаємо у юшку зелень, перець горошком і лавровий лист. Не забуваємо скуштувати бульйон на кількість солі. Як тільки риба готова, знімаємо казанок з вогню, але не поспішаємо розливати юшку по тарілках. Даємо бульйону настоятися ще 2-3 хвилини під кришкою, а потім можна насолоджуватися ароматною рибою юшкою.
Корисні поради та цікаві факти
Вибір риби для юшки
Крім коропа, для юшки чудово підійдуть карась, окунь, щука, сом і судак. Змішування кількох видів риби може надати супу більш насичений смак та аромат.
Традиції приготування юшки
Юшка – одна з найдавніших страв кухні. Її готували як на багатті, а й у російської печі. За старих часів юшку часто варили на полюванні або риболовлі, додаючи в неї дикорослі трави і коріння для поліпшення смаку.
Особливості приготування на багатті
Варіння юшки на багатті надає їй особливого аромату серпанку, який неможливо отримати при приготуванні на плиті. Для посилення цього ефекту можна використовувати вільхові чи березові дрова.
Додавання круп
У деяких регіонах Україні у юшку додають крупи: перловку, рис, пшоно. Це робить суп більш ситним та поживним. Крупи варять окремо до напівготовності, а потім додають готовий бульйон.
Секрети прозорого бульйону
Щоб юшка вийшла прозорою, важливо ретельно видаляти пінку, яка утворюється при закипанні бульйону. Також можна процідити бульйон через марлю, щоб позбавитися дрібних частинок.
Висновок
Юшка з коропа на багатті – це ідеальна страва для пікніка на природі. Воно не тільки смачне та поживне, а й допомагає створити атмосферу затишку та єдності з природою. Готуйте юшку за нашим рецептом та насолоджуйтесь її неповторним смаком та ароматом у колі сім'ї та друзів.