Фарширована щука на святковому столі виглядає ошатно та апетитно. Багато господарок хотіли б пригостити цією стравою своїх рідних та близьких, але не беруться за неї, побоюючись не впоратися. Абсолютно дарма, оскільки готувати фаршировану щуку набагато простіше, ніж може здатися. Отже, що нам потрібно:
- дрібна щука (від 1 до 2 кг);
- 1-2 цибулини;
- 1 яйце,
- 2-3 шматочки батона без скоринки;
- морква (за бажанням і для яскравості фарб);
- сіль, перець та сухі трави;
Беремо щуку та обережно очищаємо її від луски.
Потім миємо її і відрізаємо голову відразу за зябровими кришками. Разом з головою акуратно виймаємо начинки, не розрізаючи живіт. Ось тепер найскладніше у приготуванні страви – зняття шкіри. Гострим ножем підрізаємо шкіру та стягуємо її з тулуба по колу. Вона легко знімається разом із плавниками і виглядає як панчоха. Якщо деяка кількість м'яса залишається всередині шкіри, це не погано і страві не завадить.
Потім знімаємо пальцями все м'ясо з кісток щуки і складаємо його в тарілці. Очищену і дрібно нарізану цибулю злегка обсмажуємо на сковороді, моркву натираємо на дрібній тертці, а батон розмочуємо у молоці чи воді. Тепер м'ясо риби пропускаємо через м'ясорубку один чи двічі, туди ж додаємо батон.
У мисці змішуємо м'ясо, цибулю, моркву, батон та сире яйце. Для соковитості можна додати 2 ст. ложки води. Додаємо сіль, перець та спеції (мускатний горіх, коріандр, сушений кріп, кінзу тощо) і доводимо до однорідності. Отриманим фаршем наповнюємо шкіру – щільно, але не надмірно. У кількох місцях її потрібно проколоти, щоб не луснула під час готування. З голови видаляємо зябра.
Готову "тушку" і голову відправляємо в духовку на листі, вкритому пергаментним папером. Виставляємо температуру 180 ° С на 50-60 хвилин. У процесі запікання кілька разів змащуємо тушку олією.
По готовності викладаємо щуку на блюдо і прикрашаємо зеленню, майонезом та ягодами калини або журавлини.