Для цієї страви підійде будь-яка річкова риба-хижак. Це може бути судак, щука чи окунь. Для приготування судака в томатному соусі з овочами знадобиться:
- риба – 1-2 штуки;
- морква велика – 1 шт.;
- цибуля ріпчаста - 1-2 шт.;
- солодкий перець 1-2 шт.;
- томат або томатна паста;
- сіль, цукор – за смаком;
- соняшникова олія для смаження;
- борошно - 3-4 ст.ложки;
- перець, італійські трави чи сушені улюблені трави: базилік, петрушка, кріп.
Приступимо до приготування.
Для початку чистимо і миємо рибу. Щоб не поранитися про гострі плавці, їх можна заздалегідь зрізати кухонними ножицями. Найколючіші - це спинні плавці жорсткий і м'який та анальний плавець. Потім тушка очищається, миється і потрошиться.
Якщо судак досить великий, можна розділити тушку по хребту, та був розрізати на порційні шматки, товщиною 3-4 див.
Підготовлену рибу посолити, поперчити та обваляти борошном. На розігрітій сковорідці зі олією обсмажити до золотистої скоринки і скласти в сотейник. Очищені та помиті овочі необхідно також злегка обсмажити. Моркву трьом на великій тертці, цибулю та перець нарізаємо кубиком. Допущені овочі відправляємо до шматочків судака.
У тарілці чи чашці розводимо томатну пасту із 200 гр. води, додаємо спеції, сіль та цукор. Заливаємо рибу з овочами та гасимо 15-20 хвилин на слабкому вогні. По готовності викладаємо на плоску страву та посипаємо свіжою зеленню.