У народі рибальської юшкою називають рибний суп, що відрізняється безліччю варіантів його приготування і природно має масу рецептів.
За концентрацією бульйону вуха рибальська буває звичайна та дворазова. Дворазова - це юшка, в якій після приготування рибного бульйону риба з нього витягується, а в бульйон кладеться свіжа риба і вариться до її готовності. Враховуючи кількість видів риби, з якої готуватиметься рибальська вуха - з одного або з декількох, вона називається класичною або рибним супом. А по тому, додається у юшку крупа чи ні, вона називається простою або із засипкою. І нарешті, юшка рибальська буває натуральною та освітленою, коли застосовуються спеціальні способи освітлення бульйону.
Ще вуха буває білою, чорною та червоною. Для приготування білої юшки використовуються сорти риби, що не фарбують бульйон. Чорна юшка виходить при використанні деяких сортів риби, що дає насичений бульйон, а червона вариться із червоної риби.
Всі види юшки можуть бути багатими, тобто зварені на вогнищі, і пічні, приготовані на плиті або в печі.
Рецептів та особливостей приготування цієї страви є безліч. Одними з найбільш поширених є наступні рецепти рибальської юшки:
Юшка рибальська, рецепт №1. У каструлю з двома літрами води покласти 1,5 кг риби (окунь + щука + судак), одну цибулину, кілька горошинок чорного перцю, один корінь петрушки та варити півгодини. Після цього рибу видалити, а бульйон процідити і додати|добавляти| в нього 2-3 картоплини, нарізаних кубиками, покласти лавровий лист, сіль за смаком і варити до готовності картоплі.
Залишити настоятися 10-15 хвилин, додати|добавляти| подрібнену зелень, гіркий перець і можна подавати до столу.
Юшка рибальська, рецепт №2. Взяти велику каструлю та залити 3 літри води. Покласти туди 2 кг приготовлених шматочків карася та судака, дві середні цибулини, 5-6 горошинок перцю, варити до розварювання риби. Потім викинути рибу, процідити бульйон, порізати на невеликі кубики 3-4 середньої величини картоплин, засипати дві склянки пшона, вкинути 3-4 лаврові листки, додати сіль і перець за смаком і варити до готовності картоплі.
Перед подачею на стіл необхідно наполягти страву під закритою кришкою протягом 20 хвилин і, додавши дрібно посічену свіжу зелень, розсипати тарілками.
Юшка рибальська, рецепт №3. Підготувати 0,5 кг невеликої риби, скласти в марлевий мішечок, зав'язати його і покласти у велику каструлю. Залити туди 2 літри води та варити півгодини. Потім мішечок з рибою витягнути, в бульйон опустити на чотири рази перерізану головку цибулі, перець чорний, сіль, великі порційні шматки великої риби і варити не більше півгодини, щоб риба не розварилася і не втратила форму.
Після приготування вуха насипається в тарілки, куди заздалегідь кладуться порційні шматочки риби, приправляється зеленню і подається на стіл.
Слід також не забувати, що юшку доцільно готувати тільки в посуді, що не піддається окисленню, якою є, наприклад, емальована. Небажано куховарити в посуді з алюмінію або чавуну.